Arie (Arius) a fost un preot din Alexandria, Egipt, care a trăit în secolul al IV-lea (aproximativ 256–336 d.Hr.). Este cunoscut mai ales pentru promovarea ereziei care îi poartă numele, arianismul, o învățătură greșită despre natura lui Iisus Hristos.
Contextul ereziei lui Arie
Arie a susținut că:
Iisus Hristos nu este Dumnezeu în sens deplin, ci o creație a lui Dumnezeu Tatăl.
- Potrivit lui, Hristos a fost creat de Tatăl înainte de începutul lumii, fiind „primul născut al creației” și, deși era un fiu preamărit, nu era egal cu Dumnezeu.
Hristos a avut un început în timp, ceea ce contrazicea învățătura tradițională că Fiul lui Dumnezeu este veșnic, de o ființă cu Tatăl (consubstanțial).
Aceste idei au fost respinse de Biserica Ortodoxă și de mulți dintre părinții Bisericii, deoarece negau dumnezeirea deplină a lui Iisus Hristos și puneau sub semnul întrebării doctrina Sfintei Treimi.
Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325 d.Hr.)
Erezia lui Arie a provocat o dezbinare semnificativă în Biserică, ceea ce a condus la convocarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, convocat de împăratul Constantin cel Mare.
La acest Sinod:
- Învățăturile lui Arie au fost condamnate.
- S-a formulat Crezul de la Niceea, care afirmă că Fiul este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, de o ființă cu Tatăl” (în greacă: homoousios).
- Arie a fost exilat, iar lucrările sale au fost arse.
Sfântul Nicolae și lupta împotriva arianismului
Un episod faimos din tradiția Bisericii implică participarea Sfântului Nicolae la acest Sinod. Conform unor relatări, Sfântul Nicolae, profund indignat de blasfemiile lui Arie, ar fi luat atitudine și l-ar fi lovit peste față. Acest act de curaj a fost interpretat ca o dovadă a zelului său pentru adevărul de credință.
Deși acest episod este mai degrabă o tradiție decât un fapt istoric verificabil, el subliniază importanța Sfântului Nicolae în apărarea credinței ortodoxe și respingerea ereziilor.
Moartea lui Arie
Arie a murit în anul 336, în mod neașteptat, în timp ce urma să fie reabilitat de împăratul Constantin. Conform unor relatări, moartea sa a fost văzută ca o pedeapsă divină, deoarece a survenit într-un mod brutal și neașteptat.
Astfel, Arie rămâne în istoria Bisericii ca simbol al ereziei, iar numele său este menționat în contexte liturgice, cum este Acatistul Sfântului Nicolae, pentru a sublinia victoria adevărului asupra rătăcirii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu